Sistemul HVAC: Ce înseamnă și Cum funcționează?

Confortul din propria locuință este un aspect important care trebuie luat în considerare de orice proprietar al unei locuințe sau al unui spațiu în care se desfășoară activitatea unei afaceri. Iar prin confort nu ne referim doar la a crea un design plăcut, să se aleagă mobilier de lux sau alte astfel de elemente menite să creeze un mediu mai plăcut. Un spațiu are nevoie și de un sistem de ventilație eficient, o sursă de căldură corespunzătoare dar și de un aparat de aer condiționat cu un consum optim de energie.

 

Acestor nevoi, răspunde eficient sistemul HVAC care are rolul de a asigura toate cele trei elemente, mai exact, căldură, ventilație și aer condiționat. Însă, pentru a-ți putea face o idee concretă despre eficiența pe care o au aceste sisteme HVAC și dacă reprezintă o soluție optimă pentru tine, este esențial să cunoști ce înseamnă, cum funcționează, cum te poate ajuta și mai ales care sunt costurile pe care le implică instalarea unui astfel de sistem.

Sistemul HVAC: Ce înseamnă?

Sistemul HVAC Ce înseamnă

Sursa foto: pixabay.com

 

În primul rând, pentru a putea să îți construiești o opinie pertinentă despre compatibilitatea unui astfel de sistem cu nevoile și dorințele tale, trebuie să știi ce înseamnă HVAC.

 

Acronimul ,,HVAC” vine de la heat, ventilation and air conditioning, adică încălzire (H), ventilație (V) și aer condiționat (AC). Aceste sisteme sunt foarte eficiente nu numai pentru a putea menține un confort termic ridicat ci să și asigure o calitate optimă a aerului.

 

Sistemele HVAC sunt niște sisteme complexe menite să asigure o circulație optimă a aerului.

 

Alergenii, microbii, umiditatea din mediul casnic sau chiar vaporii emanați de diverse tipuri de substanțe, daca vorbim despre spații industriale, nu numai că vor crea disconfort dar și o serie de probleme de sănătate în timp.

 

Calitatea aerului ar trebui să fie o preocupare principală pentru oricine dorește să își mențină o stare a sănătății cât mai bună.

Din ce este compus un sistem HVAC și ce rol are?

Din ce este compus un sistem HVAC și ce rol are

Sursa foto: unsplash.com

 

Mai concret, aceste instalații ce înseamnă, este important să înțelegem care sunt mai exact componentele acestuia. Acest sistem este unul complex care este format din trei componente principale și anume: încălzire, ventilație și aer condiționat.

 

În ceea ce privește elementul de încălzire care compune acest sistem, poate să fie format din diverse tipuri de echipamente precum centrale pe gaz, centrale electrice, pompe de căldură, încălzire prin pardoseală și nu numai. Componenta de încălzire are rolul de a asigura confortul termic pe durata sezonului rece.

 

A doua componentă, cea de ventilație, asigură circularea optimă a aerului între mediul exterior și cel interior, care poate să fie realizată natural sau forțat. În acest caz din urmă, schimbul de aer se realizează în scopul de a curăța aerul.

 

În special în mediile în care se lucrează cu diverse substanțe periculoase sau inflamabile, curățarea aerului reprezintă un aspect important. Indiferent dacă vorbim despre un mediu rezidențial sau despre unul industrial, asigurarea unei calități optime a aerului este foarte importantă.

 

Componenta de ventilare a sistemului HVAC controlează nivelul de umiditate dintr-o încăpere, elimină mirosurile nedorite și împiedică stagnarea aerului, asigurând mereu un flux de aer curat.

 

A treia componentă a sistemului HVAC este aerul condiționat și reprezintă opusul încălzirii unui spațiu. Sistemul de ventilație are drept obiectiv principal răcirea aerului, fiind ideal în timpul sezonului cald. 

Cum funcționează sistemul HVAC?

Cum funcționează sistemul HVAC

Sursa foto: pixabay.com

 

Sistemele HVAC sunt reprezintă sisteme controlate care pot să fie utilizate pentru asigurarea unui climat plăcut în locuință dar și în spațiile unde se desfășoară activitatea unei afaceri.

 

Un sistem HVAC elimină aerul umed prin intermediul sistemului de ventilație, căldura este captată și reținută de recuperator iar aerul proaspăt provenit din exterior este ajustat la o temperatură optimă și introdusă în spațiul interior.

 

Avantajul principal al acestui sistem este acela că oferă posibilitatea de a ajusta temperatura și condițiile din interior.

 

În special dacă într-o locuință este prezent mucagaiul aproape tot timpul, acest lucru înseamnă că nu există o circulație optimă a aerului. Prin instalarea unui sistem HVAC această problemă poate să fie rezolvată eficient iar instalarea se face simplu.

 

De asemenea, dacă te confrunți cu situații în care este destul de dificil să încălzești locuința, sistemele HVAC răspund acestei nevoi cu succes. Alte avantaje pe care le putem enumera atunci când vorbim despre astfel de sisteme sunt costurile optimizate, consumul eficient dar și încălzirea uniformă a spațiilor.

 

De exemplu, multe persoane aleg pentru încălzirea locuinței să instaleze o centrală termică pe gaz, un echipament care poate să se dovedească a fi destul de costisitor dacă este să luăm în calcul exploatarea pe termen lung. Însă, pentru a putea utiliza o centrală trebuie să ai posibilitatea de a te putea racorda la gaz.

 

Există multe zone în care racordarea la gaz nu este posibilă datorită inaccesibilității zonei, caz în care este mult mai accesibil să instalezi un sistem HVAC. Desigur, există și alternative pentru a asigura condiții optime în propria locuință, așa cum sunt panourile solare, panourile radiante sau sistemele de încălzire în pardoseală. Însă, pentru a putea beneficia de acestea vorbim despre lucrări de instalare mai complexe și posibil ulterioare după instalarea unui sistem de încălzire principal.

 

Pentru a te asigura de funcționarea optimă a sistemului HVAC este important să cunoști cele mai importante componente. Aceste componente sunt următoarele:

 

  • returul de aer;
  • filtrul;
  • orificiile de evacuare;
  • conductele;
  • elementele electrice;
  • unitatea exterioară;
  • compresorul;
  • bobinele și suflanta.

 

Cele trei funcționalități ale sistemului HVAC sunt corelate între ele iar pentru a putea să asigure o funcționalitate optimă este necesar să te asiguri că alegi un sistem de calitate.

Cum se întreține un sistem HVAC?

Cum se întreține un sistem HVAC

Sursa foto: energysavingpros.com

 

Pentru a asigura funcționarea optimă pe termen lung a unui sistem HVAC este important să se întrețină corespunzător. Acest lucru este esențial pentru a menține eficiența sistemului pe termen lung, pentru a evita deteriorarea acestuia dar și pentru a elimina riscul de a introduce elemente contaminante în mediul interior.

 

Astfel, pentru a putea menține sistemul HVAC în cele mai optime condiții, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul unei opriri forțate. Iată care sunt acestea:

 

  1. O dată la 2 ani este recomandat să se programeze o curățare a conductelor prin care circulă aerul;
  2. Înlocuiește periodic toate filtrele din echipamentul de răcire;
  3. Verifică dacă nu există probleme la componentele electrice ale sistemului;
  4. Curăță conductele, condensatorul, serpentinele evacuatorului și alte componente ale sistemului;
  5. Verifică să nu existe zgomote sau mirosuri ciudate;
  6. Apelează la personal specializat pentru a realiza verificările mai ample și să realizeze eventualele reparații necesare ori de câte ori este necesar.

 

Pe măsură ce vremea se răcește este recomandat să faci verificările generale însă activitățile mai complexe trebuie realizate de experți HVAC. În cazul în care le faci pe cont propriu există posibilitatea ca problemele inițiale să se agraveze și să devină în mod automat mai costisitoare și mai dificil de rezolvat.

 

Cu un minimum de planificare și întreținere vei putea să te bucuri de acest sistem pentru mulți ani fără să întâmpini situații neplăcute. Nu omite nici importanța unei verificări periodice specializate deoarece un astfel de obicei poate preîntâmpina multe dintre situațiile neplăcute și chiar să te ajute să economisești.

De câte tipuri sunt sistemele HVAC?

De câte tipuri sunt sistemele HVAC

Sursa foto: toptech.ro

 

Sistemele HVAC sunt de mai multe tipuri, drept urmare este important să știi să faci diferența între acestea pentru a te asigura că se încadrează în nevoile și dorințele pe care le ai.

 

Iată care sunt principalele tipuri de sisteme HVAC:

 

  1. Pompe de căldură pe sursă de apă – reprezintă un sistem eficient care atunci când scad temperaturile extrag căldură din sol, aer sau apă. Deși sunt mai rar întâlnite, acestea utilizează același principiu de funcționare precum aparatele de aer condiționat. Dacă se utilizează o pompă de căldură pentru asigurarea confortului termic, în acest caz este necesară forarea unui orificiu în pământ în apropierea sistemului HVAC.
  2. Unități pentru acoperiș – cunoscute și sub denumirea de manipulatoare de aer care sunt sisteme HVAC de dimensiuni mari. Acestea sunt plasate pe acoperiș pentru a modera temperatura în spațiile mari.
  3. Sisteme HVAC grupate – acestea oferă avantajul de a avea încorporate atât un sistem de răcire cât și unul de încălzire și sunt concepute în special pentru mediul rezidențial. În această categorie există două tipuri de sisteme grupate și anume cele care utilizează aparate de aer condiționat cu condensatoare răcite cu apă cele care folosesc aparate de aer condiționat cu condensatoare răcite cu aer.
  4. Sisteme HVAC separate (split) – care au componentele separate și așezate în locuri diferite. Oferă un control optim al temperaturii în mai multe zone prin utilizarea unui termostat. Acestea sunt ideale pentru spațiile care sunt folosite doar ocazional iar astfel, sistemul nu trebuie să funcționeze în permanență. Avantajul este acela de a reduce costurile de exploatare a sistemului.
  5. Sisteme fără conducte – acestea sunt cele mai mici dintre toate tipurile de sisteme și sunt concepute exclusiv pentru o utilizare casnică.

Cum alegem sistemul HVAC potrivit?

Cum alegem sistemul HVAC potrivit

Sursa foto: hvacmaster.com

 

Pentru achiziționarea unui sistem HVAC este important să se ia în considerare mai mulți factori. Acesția pot să influențeze exploatarea pe termen lung a sistemului și, în mod automat nivelul de confort de care te bucuri în spațiul interior. Iată care sunt acești factori:

 

  1. Clima locală;
  2. Vechimea spațiului;
  3. Dimensiunea spațiului pentru care se adresează;
  4. Numărul de încăperi;
  5. Costurile utilităților;
  6. Garanțiile pentru sistem.

 

Pe lângă acești factori mai contează și complexitatea proiectului de instalare a sistemului HVAC. Pentru a face o alegere cât mai inspirată, este nevoie să te asiguri că elementele componente ale sistemului sunt de calitate și sunt achiziționate de la o companie recunoscută pentru excelență pe piața de profil.

Importanța tubulaturii pentru sistemul de ventilare și climatizare

Importanța tubulaturii pentru sistemul de ventilare și climatizare

Sursa foto: godrej.com

 

Sistemele HVAC sunt complexe și este nevoie de o selecție atentă a acestora pentru a te asigura de calitatea lor dar și de funcționalitatea pe termen lung. Deoarece nu poți face compromisuri atunci când vine vorba despre asigurarea propriului confort și să te asiguri de eficiența sistemului de ventilație poți să te ghidezi după o serie de caracteristici.

 

În primul rând, este important ca tubulatura în interior să fie netedă și aerodinamică pentru a te asigura că sistemul este silențios iar fluxul de aer circulă optim.

 

Deoarece fiecare proiect este diferit și sunt necesare diverse componente pentru a beneficia de un sistem complet funcțional, la Stadtmeister vei putea găsi o gamă variată de tubulaturi de exhaustare, tubulaturi rectangulare și spiro.

 

Un alt aspect important în alegerea tubulaturii pentru sistemul de ventilație este ca acesta să aibă proprietăți antistatice.

 

De asemenea, trebuie să aibă o rezistență sporită pentru a evita ca pe viitor tubulaturile să fie înlocuite. Întreaga lucrare trebuie să fie de calitate pentru a putea beneficia pe termen lung de avantajele pe care le oferă un sistem HVAC.

 

Trebuie să ofere flexibilitate pentru a putea fi instalate în orice tip de spațiu cu ușurință dar și să fie tratate antibacterian în interior pentur o siguranță mai sporită dar și pentru a asigura o calitate optimă a aerului.

 

Atunci când vine vorba despre tubulaturi de ventilație trebuie să fii atent la toate caracteristicile pe care le oferă pentru a putea lua o decizie potrivită.

Cât costă un sistem HVAC?

Cât costă un sistem HVAC

Sursa foto: pexels.com

 

Achiziționarea unui sistem HVAC este o decizie importantă deoarece presupune un cost destul de crescut. De exemplu, dacă este vorba despre montarea unui astfel de sistem într-o clădire istorică unde sunt necesare lucrări complexe de modernizare, evident și prețul de instalare al unui sistem HVAC este mai mare.

 

În cazul clădirilor rezidențiale moderne este posibil chiar, ca încă din stadiul de construcție să fie prevăzute astfel de sisteme pentru a putea oferi viitorilor locatari mai mult confort.

 

Mentenanța este iarăși un cost pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când cumperi și instalezi sistemul. Serviciile de întreținere de rutină sunt importante chiar dacă sistemul HVAC este în garanție iar începând din perioada următoare poate să contribuie la reducerea eficientă a costurilor la utilități.

 

Pentru a putea face o estimare corectă de preț, este necesar să se facă o evaluare la fața locului de către un expert. Aceasta este singura modalitate prin care poți afla în mod concret toate costurile pe care le presupune instalarea unui astfel de sistem.

 

Un specialist va putea să îți ofere o soluție personalizată adaptată nevoilor și bugetului tău. Fiecare tip de spațiu are caracteristicile proprii iar în funcție de acestea poate să ofere indicații privind posibilitatea de a pune în aplicare proiectul. De asemenea, pe baza evaluărilor dar și a specificațiilor tale, specialistul va putea să îți facă o ofertă personalizată și eventual să îți prezinte eventualele reduceri de preț pentru achiziționarea sistemului.

Care este diferența dintre AC si HVAC?

Care este diferența dintre AC si HVAC

Sursa foto: unsplash.com

 

Sistemele HVAC sunt sisteme complexe care asigură atât încălzire, ventilație cât și aer condiționat. Un AC oferă doar aer condiționat și este proiectat strict pentru răcirea aerului. Așadar, o primă diferență între cele două tipuri de sisteme este complexitatea pe care o presupune.

 

Sistemele de aer condiționat sunt printre cele mai răspândite instalații în mediile rezidențiale însă un sistem HVAC cuprinde tot ceea ce are nevoie o locuință pentru a beneficia de confort termic indiferent de sezon. Practic despre sistemele de aer condiționat putem să spunem că sunt o parte componentă a unui sistem HVAC deoarece în timp ce una asigură doar răcirea cealaltă poate să asigure toate cele trei componente majore: ventilare, aer condiționat și încălzire.

 

Până la urmă, alegerea sistemului potrivit pentru a asigura confortul termic din locuință este o decizie pe care o iei bazându-te pe nevoile și dorințele proprii.

 

Pentru a putea găsi cel mai bun sistem HVAC este important să te consulți cu specialiști în domeniu care pot să îți ofere o soluție profesionistă bazată pe o analiză la fața locului.

 

Stadtmeister Vent este o companie care produce o paletă de peste 1500 de produse din componența sistemelor de ventilație iar cele mai multe dintre acestea sunt deja asamblate și pregătite pentru a fi instalate. Acesta este un avantaj deoarece ajută la simplificarea proiectelor, garantând eficiența și performanța ridicată.

Proiectul tau

Autentificare

Ai uitat parola?

Creezi un cont?

gdpr-image
Acest website foloseste cookie-uri. Prin folosirea lui esti de acord cu politica de confidentialitate.
Citeste mai mult
Call Now Button